Camper huren of kopen voor een vakantie naar de Waddeneilanden
Een camper kopen of toch eerst maar huren? Dat is een vraag die tegenwoordig veel voorkomt. De camper is nog nooit zo populair geweest. Vooral onder 50-plussers is dit een grote vraag. De kinderen zijn de deur uit. We willen graag nog wat van de wereld zien. We vinden het minder leuk op zo’n druk veldje vol met spelende kinderen. Rust en genieten is wat 50-plussers meer gaan verlangen. En af en toe genieten van de kleinkinderen natuurlijk. Maar die kunnen prima een paar nachtjes verblijven in de camper. Of we zetten een bijzettentje naast de camper.
Maar voor de beslissing benomen wordt voor er een camper gekocht wordt, moet er een aantal vragen beantwoord woorden.
- Mag je met een B-rijbewijs in een camper rijden?
- Wat zijn de voordelen van een camper?
- Wat zijn de nadelen van een camper?
- Een camper kopen of huren?
- Je camper verhuren aan particulieren
- Mag je met je camper overal staan?
- Met de camper naar de Waddeneilanden
- Overnachten langs de weg in het buitenland

Mag je met een B-rijbewijs in een camper rijden?
Ja, dat mag!!! Mits de camper de camper een maximaal gewicht heeft van 3500 kilo. Het maximale gewicht is de camper inclusief bemanning en bagage. Bovendien mag je als bestuurder maximaal 8 personen vervoeren. Je zelf meegeteld zit je dan op 9 personen.
Is de camper tussen de 3500 en 7500 kilo, dan heb je aan een B-rijbewijs niet genoeg. Hiervoor moet je een camperrijbewijs (C1) in je bezit hebben. Dit rijbewijs bestaat uit het behalen van een theoriecertificaat en het praktijkexamen. Ook moet je medisch worden gekeurd.
Voor een camper zwaarder dan 7500, dan heb je een Vrachtwagenrijbewijs (C) nodig. Ook dan mag je maximaal 8 passagiers meenemen.
Neem je een camper of een busje waar meer dan 8 zitplaatsen (exclusief jezelf) aanwezig zijn, dan heb je een busrijbewijs (D of D1) nodig. Met een D1-rijbewijs mag je tussen de 8 en 16 passagiers meenemen, mits de camper of busje korter is dan 8 meter. Is de camper of busje langer dan 8 meter, dan heb je een D-rijbewijs nodig.
Zitten er meer dan 16 passagiersplaats in de camper of bus, dan moet je in bezit zijn van een D-rijbewijs.
Wat zijn de voordelen van een camper? Camper huren of kopen
Het grote voordeel van een camper is dat je gemakkelijker kunt gaan rondtrekken. Bevalt het je niet waar je staat of gaat het regenen? Je hebt zo je spulletjes weer ingepakt en kan naar de volgende vakantiebestemming reizen. Je hebt alles direct bij de hand onder het rijden.
De kinderen kunnen in de camper aan tafel zitten een spelletje spelen of knutselen.
Een camper mag op snelwegen net zo hard rijden als een auto. Dat schiet dan lekker op. Vooral als je in het buitenland op vakantie gaat.
Een camper is wat behendiger om te installeren op de camping. Geen gedoe met trekhaken en voortenten. Je staat sneller op je plek.
Wat zijn de nadelen van een camper?
Een nadeel van een camper is dat je op campings niet overal mag of kan staan. Je bent vaak aangewezen op speciale camperplaatsen. Een aantal jaren geleden was het echt zoeken naar campings waar je mocht staan. Dikwijls werd je verwezen naar het parkeerterrein aan het begin van het park.
Tegenwoordig hebben veel campings camperplaatsen op het terrein. Soms zijn deze plaatsen voorzien van een harde ondergrond zodat je niet kan wegzakken.
Als je ergens langer staat, heb je niet zomaar een auto tot je beschikking om even erop uit te trekken. Een fiets is dan wel handig om even boodschappen te halen.
Een camper heeft minder leefruimte dan een caravan. Bij regenachtig weer en kinderen is dat vaak wat lastiger.
Ook is stalling vaak een probleem. Als je thuis een grote schuur hebt, dan is het geen probleem. En anders moet je de camper elders onderbrengen.
De prijs van een camper ten opzichte van het gebruik kan ook een nadeel zijn. Campers zijn niet goedkoop. Zelfs voor oude campers wordt nog best een heel bedrag gevraagd. Maar de aanschaf van een camper kan ook een voordeel zijn. Je kan je camper verhuren voor de weken dat jij de camper niet in gebruik hebt. Zo kan een camper zelfs nog wat opleveren!!!
Een camper huren of kopen voor een vakantie naar de Waddeneilanden
Camper kopen
Nu je de voor- en nadelen van een camper weet, overweeg je of je een camper gaat kopen of huren. Voor een camper betaal je overigens een flinke prijs. Zelfs tweedehands campers van de jaren ’80 en ’90 zijn nog steeds niet goedkoop. Oudere campers hebben vaak veel onderhoud nodig.
Mocht je een nieuwe of een nieuwere camper kopen, dan moet je ook nog rekening houden met wegenbelasting en verzekering. Vergeet niet de jaarlijkse onderhoudsbeurt en APK. Ook een abonnement voor pechhulp is verstandig. En dan nog de kosten voor de stalling. Maar dan is het wel je eigen camper die je naar eigen wens helemaal op je gemak kan inrichten.
Of toch maar een camper huren
Een camper huren kan vaak veel voordeliger zijn. Het is dan toch niet je eigen camper waar je helemaal verliefd op bent, maar het bespaart wel enorm veel kosten. Bovendien zit je niet vast aan de verplichting om beslist met je camper op vakantie te gaan. Een ander soort vakantie is misschien ook wel eens leuk.
Als je een camper huurt, beschik je ook altijd over een nieuw model. Bovendien pas je de gehuurde camper aan aan het land van bestemming, reisdoel of groepssamenstelling. Wil je een trekhaak of een navigatiesysteem op de camper? Zo stel je je eigen camper samen geheel aan de wensen die je hebt.
Weet je zeker weet dat je zo’n vijf tot zes weken met de camper op pad bent? Dan ben je nog steeds goedkoper uit door een camper te huren.

Je zou een camper kunnen huren via Camptoo. Bij Camptoo zijn gewone campers te huur, maar zeker ook originele campers. Wat denk je van een omgebouwde schoolbus of een omgebouwde brandweerwagen. Bekijk hier het hele aanbod van Camptoo. Camptoo heeft overigens ook caravans te huur.
Je camper verhuren aan particulieren
Maak je meer dan zes weken gebruik van de camper, dan is een camper kopen misschien toch voordeliger. Vind je de aanschaf dan toch nog te prijzig? Dan zou je kunnen overwegen om je camper te verhuren aan particulieren. Camptoo is een bedrijf dat schakelt tussen huurders en verhuurders van campers. Bij Camptoo kan je je camper verhuren aan particulieren. Zo deel jij je camper met anderen en ontvangt daar de huur van.
Mag je met je camper overal staan?
In Nederland mag je langs de weg alleen overnachten waar slapen echt is toegestaan. Waar het wel mag, staat aangegeven in de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente. Maar in de praktijk mag het bijna nooit. Als het wel mag, dan mag het niet teveel op kamperen lijken. Het is dan verstandig om je spullen in de camper te houden. Het is dan ook verstandig om informatie te vragen bij de gemeente.
Bij campings zijn vaak aparte camperplaatsen beschikbaar. Sommige campings hebben een aparte plek voor campers buiten de poort waar je voor korte tijd kan staan als je op doorreis bent.
Met de camper naar de Waddeneilanden. Ga je een camper huren of kopen?
Niet op alle Waddeneilanden mag je met de camper komen. Vlieland en Schiermonnikoog is autoluw. Daar mag je sowieso niet met een auto komen. Maar op Texel, Terschelling en Ameland ben je van harte welkom met je camper.
Texel
Drie campings van recreatiebedrijf De Krim beschikken over aparte camperplaatsen. Op Camping De Shelter zijn op de comfortplaatsen ook campers welkom. Ook op veel boerencampings op Texel zijn campers welkom. Kijk voor alle camperplaatsen op Texel op https://waddeneilandeninfo.nl/camperplaatsen-op-texel-waar-mag-ik-met-mijn-camper-staan/.
Texel is het prettigst om naar toe te reizen. Je hoeft de boot niet te reserveren. Je komt aan in Den Helder en sluit aan in de rij om de boot op te rijden. Het wachten duurt vaak niet lang. Het is wel handig om vooraf thuis een ticket online te kopen, want dan kun je gewoon blijven zitten. Je nummerbord is dan geregistreerd en de slagboom gaat voor je open om de boot op te rijden. Alle informatie vind je op https://waddeneilandeninfo.nl/de-boot-naar-texel/.
Ameland
Op de meeste campings op Ameland mag je staan met een camper. Camperplaatsen buiten de poort is er niet op Ameland. Je staat op een gewone kampeerplek waar ook toercaravans of tenten staan. Alle informatie is te vinden op https://waddeneilandeninfo.nl/camperplaatsen-op-ameland-waar-mag-ik-met-mijn-camper-staan/.
Het advies is wel om vroegtijdig de boot te boeken voor een overtocht met de camper. Als je op het laatste moment met de camper naar Ameland wilt, dan gaat dat sowieso in het hoogseizoen niet lukken. Kijk voor meer informatie over de overtocht op https://waddeneilandeninfo.nl/de-boot-naar-ameland/.
Terschelling
Terschelling heeft een groot aantal grote en kleine campings. Er zijn campings waar alleen stacaravans staan. Maar er zijn ook een aantal campings waar naast te verhuren accommodaties ook kampeerplekken hebben. Op een paar campings of kampeervelden mogen enkel en alleen tenten staan. Op de plekken waar toercaravans mogen staan, zijn ook campers van harte welkom. Meer informatie is te vinden op https://waddeneilandeninfo.nl/camperplaatsen-op-terschelling-waar-mag-ik-met-mijn-camper-staan/

