Skip to content

Uitwaaien op Texel

Texel is het grootste eiland van de Nederlandse Waddeneilanden. De oostkant van Texel lijkt het meest op het vaste land. Aan de westkust is de duinenrij met in het midden van de westkust de meest toeristische plaats De Koog.

Helemaal in het noorden van het eiland is de vuurtoren. Als je op het strand staat, zie je Vlieland liggen. Den Burg is het grootste dorp en tevens ook de hoofdplaats van de gemeente Texel.

De boot van Den Helder naar Texel komt aan bij het kleine plaatsje “t Horntje. Het eerst grote dorp wat je tegenkomt vanaf de boot komt is Den Burg. Even voor Den Burg kun je naar links om naar Den Hoorn te gaan. Den Hoorn ligt weer wat zuidelijker. Rechts van Den Burg ligt aan de Waddenzee het vissersplaatsje Oudeschild.

Ten Noorden van Den Burg ligt het kleine dorpje De Waal. Als je door De Waal naar het noordoosten gaat, kom je in Oosterend.

De Cocksdorp is het noordelijkste dorpje van Texel. Het ligt dichtbij de Waddenzee.

Tussen De Koog en De Cocksdorp ligt het dorpje Eierland. Eierland ligt in het Eierlandse polder waar ook het vliegveld van Texel ligt.

Texel als vakantie-eiland

Texel is een echt vakantie-eiland. Er is veel te doen en te zien op Texel. Je hebt echt aan één dag niet genoeg om Texel te verkennen. Om te kunnen overnachten op Texel is er dan ook ruime keuze aan accommodatie te huur op Texel.

De Koog is het meest toeristisch dorpje van Texel. De Koog heeft een gezellige dorpsstraat met vele restaurants, cafétjes, kroegjes en souvenirwinkeltjes. Het is een levendig dorpje waar de gezelligheid bijna dag en nacht te vinden is. De Koog is tevens een stranddorp, want het ligt echt vlakbij de Noordzee. Je hoeft daarvoor alleen de badweg af te lopen om bij het strand te komen.

Ook Den Burg is erg toeristisch en is van alle gemakkelijk voorzien. Den Burg heeft een winkelstraat waar alles te vinden is.

Verder op het eiland is er ook genoeg te doen en te zien op Texel. Bij De Cocksdorp is de vuurtoren en een prachtig uitzicht over de zee. Je kunt Vlieland zien liggen. Je kunt zelfs vanaf De Cocksdorp een dagje naar Vlieland. In De Cocksdorp zijn ook vele restaurantjes.

Oudeschild is een schilderachtig vissersdorpje waar je een mooi uitzicht hebt over de Waddenzee. Hier kun je heerlijk op terrasjes van het uitzicht genieten.

Wat is er te huur op Texel

Wil je overnachten op Texel dan kun je kiezen uit vele vakantieparken waar je vakantiehuizen, bungalows en appartementen kunt huren. Wil je iets primitiever, dan zijn er ook chaletparken. En wil je helemaal één zijn met de natuur, sla dan je tent op op één van de campings op Texel.

Zoek je liever het gemak van een hotel of een Bed & Breakfast? Ook dan kun je kiezen uit vele de vele hotels en Bed & Breakfast die Texel rijk is.

Meestal zit het ontbijt bij een hotelkamer of B&B bij inbegrepen, maar voor lunch en diner zul je toch op zoek moeten gaan voor een restaurant of eetcafé. In alle dorpjes van Texel zijn restaurants en eetcafés te vinden.

Kamperen en glamperen op Texel

Voor veel mensen is kamperen er even helemaal uit zijn. Even een hele andere levensstijl in een andere omgeving. Op Texel zijn een aantal prima campings te vinden waar je je tent op kunt zetten. Ook toercaravans en campers kunnen mee naar Texel. De overtocht met een toercaravan en camper is niet zo ingewikkeld dan op de andere Waddeneilanden. Je hoeft niet wekenlang van te voren reserveren. Alle informatie kunt je vinden op “De boot naar Texel”.

Wie een Glamping zoekt. kan ook terecht op Texel. Een glamperen is luxe kamperen met de luxe van thuis. Dezelfde luxe van een huisje. bungalow of appartement, maar dan alles in een prachtige compleet ingerichte tent. Er zijn zelfs compleet ingerichte tenten met sanitair, zodat je niet naar een toiletgebouw hoeft te lopen. Ook deze tenten zijn te vinden op Texel.

Kamperen op een minicamping bij boerderijen

Je vakantie op Texel kun je ook doorbrengen op het boerenerf bij de boerderijen op Texel. Texel kent vele boerderijcampings over het hele eiland verspreid. Dit zijn vaak rustige campings waar rust en ruimte de boventoon voert. Vaak kun je een kijkje nemen wat de boer zoals aan het doen is op het boerenerf. En dikwijls mag je ook helpen op de boerderij. Voor kinderen is dit ontzettend leuk en leerzaam.

Sommige boerderijcampings hebben niet enkel en alleen plek voor tenten en caravans, maar dikwijls is er ook wel een accommodatie te huur. Ook zijn er steeds meer boerderijcampings waar je een tent kunt huren als je zelf geen tent hebt en het toch ontzettend leuk lijkt om eens te kamperen bij een boerderij.

luchtfoto vuurtoren texelBooking.com