Wat is er te doen op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog kan wel het kleinste bewoonde Waddeneiland zijn. Toch is er ontzettend veel te doen op Schiermonnikoog. Ben je een natuurliefhebber, dan ben je op het goede eiland. Schiermonnikoog bestaat voor het grootste gedeelte uit ongerept natuurgebied. Je vindt hier strand, duinen, bos, kwelders, polder, zee, wad en zelfs zoetwaterplassen.

Je kunt hier wandelen, fietsen en dieren spotten. Er worden veel excursies georganiseerd die je alle uithoeken van het eiland kunnen laten zien. Je komt alles te weten over Schiermonnikoog. Maar ook gewoon van de rust en ruimte genieten. Even weg van alle hectiek. Er zijn genoeg plekken waar je je helemaal even kan terugtrekken.
Er is niet alleen veel te doen op Schiermonnikoog. Er is ook heel veel te zien https://waddeneilandeninfo.nl/wat-is-er-te-zien-op-schiermonnikoog/


Wandelroutes
Je kunt natuurlijk op eigen gelegenheid het eiland verkennen, maar er zijn ook verschillende wandelroutes al voor je uitgestippeld. Hieronder enkele suggetsties.
Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand. Bij Natuurmonumenten kun je deze wandelroute van 15.14 km aanvragen die je langs de mooiste plekken van het Nationaal Park leidt. Ga hiervoor naar de site van natuurmonumenten en download de route –> https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-schiermonnikoog/route/wandelroute-nationaal-park-schiermonnikoog-duin
Trailrun Schiermonnikoog. Houd je van hardlopen, dan is de Trailrun iets voor jou –> https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-schiermonnikoog/route/trailrun-schiermonnikoog-friesland
Tijdens de Strandpalenwandeling krijg je uitleg over het nut van de strandpalen. Een leerzame wandeling https://www.vvvschiermonnikoog.nl/lytje-pole-agenda/vvv-excursies/strandpalenwandeling
Fietsroutes
Op route.nl staan ook verschillende routes. Zowel wandel- als fietsroutes https://www.route.nl/routes?q=schiermonnikoog
Balgexpres
Elke dag vertrekt de Balgexpres vanaf de kruising Noorderstreek / Torenstreek. De Balgexpres rijdt via de Badweg naar het Noordzeestrand om dan langs het Noordzeestrand naar het uiterste oosten van het eiland rijden. Daar op de zandplaat Balg kan je een half uur lang genieten van het weidsheid van de Balg en de ongerepte natuur.

Dit is ook de plek om zeehonden te zien. Ze liggen bij laag water op de zandbank aan de overkant van het water maar komen ook regelmatig nieuwsgierig langs zwemmen. Mocht je in bezit zijn van een verrekijker, neem deze dan beslist mee.
Hier vind je ook allerlei bijzondere schelpen, omdat hier diepe geulen langs het eiland komen.
Honden mogen tegen betaling mee. Daarvoor kun je langskomen bij de balie van het bezoekerscentrum. Voor de agenda en meer informatie kijk dan op https://www.eilanderbalgexpres.nl/
Huifkartochten
Stal Florida verzorgt de huifkartochten op Schiermonnikoog. Al jaren verzorgen zij de excursies en uitstapjes op het eiland. Niet alleen gewone huifkartochten zijn mogelijk, maar ook picknicks en trouwerijen zijn mogelijk bij Stal Florida. De huifkarren worden getrokken door Belgische paarden.
De tochten gaan door het dorp, langs het wad en het strand, door de kwelders en duinen. Je mag zelf de excursie aanpassen naar jou wensen. Stal Florida biedt verschillende arrangementen voor elke gelegenheid. Bekijk op hun site welke dat dat zijn –> https://www.harthoornhuifkarren.nl/arrangementen
Ook bij Natuurmonumenten kunt je je aanmelden voor een huifkartocht https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-schiermonnikoog/agenda/huifkartocht-op-schiermonnikoog. Vertrekpunt is Torenstreek 20
Paardrijden

Ook paardrijden op Schiermonnikoog is mogelijk. Dit kan bij Stal Florida. Wat dacht je van een strandrit, een bosrit of een avondrit in de zomer. Dat je rij-ervaring hebt is wel een vereiste. En de minimale leeftijd om deel te nemen aan de buitenritten is 9 jaar. De ritten zijn altijd onder begeleiding. Je kan niet een paard los huren en daarmee een rondrit maken.
Voor kinderen die nog te jong of te onervaren zijn, is er de mogelijkheid om een wandelpony te huren. Je wandelt dan samen met je kind op de pony een mooie route door het bos van Schiermonnikoog.
Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden. Telefoon Stal Florida: 06-41918702 of mail naar stalflorida@gmail.com Voor verdere informatie ga naar http://paardrijdenopschiermonnikoog.nl/
Vind je kind het leuk om op ponykamp te gaan? Op Schiermonnikoog kan dat. Hier alle informatie–> https://www.schierzomerkamp.nl/ponykamp/
Wadlopen
Om te kunnen wadlopen moet je echt in een goede conditie zijn. Het is wel een leuk avontuur. Ben je bang om vies te worden, dan moet je er niet aan beginnen.
Er zijn verschillende ondernemers die wadtochten organiseren. En je kan kiezen uit verschillende soorten en lengtes aan routes. Hier onder een paar ondernemers die wadtochten organiseren.


Berkenplas
De Berkenplas is een recreatieplas ten oosten van het dorp. Je kunt hier goed zwemmen. Het water wordt door middel van een filterinstallatie gezuiverd. Het zwemwater wordt goed in de gaten gehouden. Op het bord bij de plas wordt de actuele kwaliteit van het zwemwater bijgehouden. Je kan hier naar hartenlust zwemmen en spelen op het zandstrandje. De Berkenplas is ook onderdeel van “Speelnatuur” en de locatie voor groepen en teambuilings. Er worden tevens kano’s verhuurd.
Bij De Berkenplas bevindt zich een Drink- en Eethuis met terras waar je kan lunchen. Ook is er een snackkiosk aanwezig. Voor meer informatie ga naar http://www.schiermonnikoog-horeca.nl/de-berkenplas/over-ons/
Vuurtoren Noordertoren

Schiermonnikoog kan wel het kleinste bewoonde eiland zijn. Het eiland heeft toch twee vuurtorens. De Noordertoren en de Zuidertoren. Alleen de Noordertoren wordt nog gebruikt waarvoor hij bedoeld was; een lichtbaken voor de schepen, zodat de zeeman wist waar hij was
De Noordertoren is 24 uur bemand. Er wordt vanuit de toren weerberichten verstrekt voor de kustwateren. De toren is in 1998 rood geschilderd. De Zuidertoren is vanaf begin 20ste eeuw niet meer in gebruik en kreeg in 1950 de functie van Watertoren.
Watertoren Zuidertoren
De Zuidertoren werd net als de Noordertoren in 1853/1854 gebouwd. Doordat de Noordtoren begin 20ste eeuw een draailicht kreeg, werd de Zuidertoren overbodig. De toren heeft tot 1949 leeg gestaan. Daarna werd de toren verbouwd tot watertoren en heeft deze functie tot 1992 gehad. Van 1998 tot 2018 is de Zuidertoren een antennetoren van de KPN geweest.

De Zuidertoren is nu in handen van Stichting Behoud Zuidertoren en dus weer in handen van de eilanders. De toren blijft bovenin wel een zendmast van KPN maar de benedenruimte wordt gebruikt voor kleine exposities.
Bunker Wassermann en het bunkermuseum
In de duinen langs het strand van Schiermonnikoog werden in de Tweede Wereldoorlog hele bunkercomplexen aangelegd. Er was een Duitse bezettingsmacht van ongeveer 600 soldaten. Aan het einde van de Prins Bernhardweg was een compleet dorp wat bestond uit bunkers, radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. Het dorp had de codenaam “Schlei”.
De bekenste bunker is de Wassermann en was ontworpen om als basis te dienen voor een grote radarantenne, maar is gelukkig nooit in gebruik genomen. Je kunt wel een kijkje nemen in de bunker en bovenop de bunker heb je een prachtig uitzicht over het eiland.
Even verder dan de bunker Wassermann ligt nog een bunker. Deze diende als communicatiecentrum. Hier werden gegevens van radar en radiosignalen verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe. Hier in deze bunker is het bunkermuseum Schlei gevestigd.
Informatie over openingstijden en excursies kun je terecht op de site van het museum –> https://bunkermuseum.wordpress.com/
Begraafplaats Vredenhof
Speciaal voor aangespoelde drenkelingen is in 1917 begraafplaats Vredenhof aangelegd. Voorheen werden aangespoelde drenkelingen in de duinen begaven. In de 19de eeuw werd dit verboden, maar het werd nog wel gedaan. Enkele inwoners van Schiermonnikoog namen daarom het initiatief om een begraafplaats voor drenkelingen aan te leggen. De begraafplaats ligt ten noordoosten van het dorp aan de Reddingsweg, verscholen tussen de bossen.


Standbeeld van de Schiere Monnik
In 1961 heeft kunstenaar Martin van Waning standbeeld “De Schiere Monnik” gemaakt. Dit beeld is een herinnering aan de Monniken die Schiermonnikoog in de middeleeuwen in hun bezit hadden. Schiermonnikoog was een uithof van het klooster Klaarkamp bij Rinsumageest. De monniken waren gekleed in grijze pijen. Schier betekent grijs en oog betekent eiland.
Het beeld van de monnik heeft een waarschuwend vinger opgeheven en de andere hand is open. De monnik in het wapen van Schiermonnikoog staat in dezelfde houding. Dit standbeeld staat aan de Willemshof in Schiermonnikoog.
Bank van Banck
John Eric Banck was een grootgrondbezitter en van 1858 tot 1893 eigenaar van Schiermonnikoog. Aan de kant van de waddenzee legde dhr. Banck in 1860 een zeedijk aan om het eiland te beschermen tegen de Waddenzee. Daarmee werd een deel van de kwelders ingepolderd. Deze polder kreeg de naam Banckspolder.
Dhr. Banck heeft veel voor het eiland gedaan, zoals het mede oprichten van de zeevaartschool van Schiermonnikoog. Hij zorgde voor de beplanting van de duinen met helmgras en liet zes boerderijen bouwen. Ook was hij mede investeerder van de bouw van een badhotel dat in 1923 verloren ging door de afslag van dat deel van Schiermonnikoog.
Op de dijk staat een monument ter gedachtenis aan dhr. Banck. Dit monument heet de Bank van Banck.
Walviskaak
Na de Tweede Wereldoorlog was walvisvaart een belangrijke inkomstenbron voor de bewoners van Schiermonnikoog. Er was een gebrek aan olie en vetten en door de jacht op walvissen was dit op te lossen. Veel bemanningsleden van de Willem Barentz, de door het rijk aangeschafte walvisvaarder, kwamen van Schiermonnikoog.
Op 6 maart 1950 werd in de Zuidelijke IJszee een Blauwe Vinvis geschoten. Kapitein en expeditieleider K. Visser van de Willem Barentz, die ook een eilandbewoner was, schonk de walvisonderkaak aan Schiermonnikoog. De onderkaak staat sinds 2 augustus 1951 als een boog in het centrum van Schiermonnikoog. Het is een markant en herkenbaar object in het dorp en één van de meest gefotografeerde objecten op Schiermonnikoog. In 2016 is de kaak gerestaureerd.


Jachthaven Schiermonnikoog
De jachthaven van Schiermonnikoog is niet hetzelfde punt als waar de veerboot Lauwersoog – Schiermonnikoog aankomt en vertrekt. De jachthaven is even verderop meer naar het westen toe. In de haven zijn 120 ligplaatsen. De tocht naar de haven is niet voor iedereen weggelegd. Je zult de getijgegevens nauwkeurig in acht nemen en een schip met meer diepgang dan 1.40 meter is niet raadzaam. Vaarinformatie kun je vinden op https://waddenhavenschiermonnikoog.nl/de-haven-binnenvaren/.
De havenmeesters zijn tijdens hoogwater aanwezig op de haven om je te ontvangen en je ligplaats aan te wijzen. Voor de openingstijden en de tijden wanneer de havenmeesters aanwezig zijn, kun je vinden op https://waddenhavenschiermonnikoog.nl/informatie/
De jachthaven heeft een uitstekende uitgeruste sanitaire ruimte. Deze ruimte bevindt zich onder het restaurant en tijdens openingstijden bereikbaar via het restaurant. Als het restaurant dicht is, kun je het sanitair bereiken via de achterzijde van het gebouw. Verder heeft de haven gratis wateraansluitingen en een beperkt aantal stroomaansluitingen. Het hele havengebied is voorzien van gratis en snel WiFi
Bij de haven zit restaurant “Marina”. Het restaurant heeft een terras met prachtig uitzicht over de Waddenzee.