Wat is wadlopen en waar kun je wadlopen
Wat is wadlopen
Wadlopen is een speciale wandeltocht waarbij de Waddenzee te voet overgestoken wordt van bijvoorbeeld de vaste wal naar een Waddeneiland of een Waddeneiland naar de vaste wal. Dit gebeurt over het wantij bij laagwater. Het is de bedoeling het contact met de vaste grond niet te verliezen.
Wat is wantij
Het wantij is het ondiepe gedeelte in de Waddenzee waar nauwelijks tot geen stromingen optreden ten gevolge van eb of vloed. Daardoor bezinkt het slib op deze plekken het meest met als gevolg dat het wantij vaak het ondiepe gedeelte van de Waddenzee. Het wantij is vrijwel altijd een lijn tussen de kust en het eiland.
Het wantij loopt bij de eilanden Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vanaf het eiland naar de vaste wal. Je zou zeggen dat het wantij midden achter het eiland zou liggen, maar dat is niet zo. Het wantij is naar het oostelijk deel van het eiland geschoven. Dit komt doordat het tijdstip van opkomend water langs de Nederlandse kust van west naar oost verloopt. De vloedstroom langs de westkant van het eiland komt eerder binnen dan die langs de oostkant. De vloedstromen ontmoeten elkaar pas oostelijker. Het is in Den Helder eerder hoogwater dan in Delfzijl.
Naar welke eilanden kun je wadlopen
Wadlopen is voor onervaren mensen erg riskant. Daarom is wadlopen alleen toegestaan onder leiding van door de overheid erkende wadloopgidsen. Je moet bovendien goed gezond zijn en over een behoorlijke conditie beschikken.
Wadlopers lopen door slik, over zandplaten en mosselbanken. Soms zijn de zandplaten geheel drooggevallen, maar de gebieden staan ook vaak deels onder water. Er zijn tochten waarbij je door diverse geulen moet waden. Het water kan soms tot aan de borst komen te staan. Vaak zijn de weersomstandigheden die de tocht beïnvloeden.
Als onervaren wadloper is het alleen mogelijk tussen het vaste land en de gewoonde Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog te lopen. Ook zou je naar Engelsmansplaat, Simonszand en Rottumeroog kunnen lopen.
Het is mogelijk om naar Terschelling, Vlieland en Texel te lopen, maar dit kan alleen maar gedaan worden door zeer ervaren of zeer avontuurlijk ingestelde wadlopers.

Georganiseerde wadlooptochten
Wadlopen is een geweldig avontuur. Als je van natuur, ruimte en van een weids landschap houdt, dan moet je dit zeker een keer gaan doen. Er is zoveel te zien onderweg, zoals oude scheepswrakken en zonnende zeehondjes op zandbanken. Maar ook zijn er vogels, vissen en planten te zien. Je geniet van mooie vergezichten en van de stiltes. De gidsen vertellen je alles over het ontstaan van de wadden, het wadlopen en de natuur. Het valt je op dat er rust is en de lucht is minder vervuild.
Lopen over de drooggevallen zeebodem valt mee. Toch kan de tocht ook echt zwaar zijn. Urenlang lopen door de modder, de ene keer zak je dieper weg dan de andere keer. Je worstelt je letterlijk door de modder. Fysiek is het echt zwaar werk. Het is even doorzetten, maar het is dan ook echt een prachtig avontuur die je niet had willen missen.
Wie denkt dat alleen in de zomerperiode wadlooptochten worden georganiseerd, heeft het mis. Ook in de herfst en winter gaan de tochten gewoon door, maar niet bij elke organisatie.
Maar wie organiseert wadlooptochten? Kijk snel verder.
Welke kleding trek je aan tijdens het wadlopen
Wadlooptochten zijn vaak barre tochten waarbij je wind, zee en kou moet trotseren. Je kan niet zomaar op slippers het wantij oversteken. Het beste is om hoge wadloopschoenen te dragen. Als je die niet hebt, zijn hoge basketbalgympen of hoge surfschoenen ook prima. Het dragen van sokken is wel heel belangrijk.
Hoge schoenen is noodzakelijk omdat slik op het Wad zuigt waardoor lage schoenen gemakkelijk in het slik blijven steken.
Het liefst draag je een korte broek en warme, liefst water- en winddichte bovenkleding.
Trek vooral niet je nieuwe of mooiste kleding aan, want je gaat echt vies worden. Ook te oude wadlopenschoenen wordt afgeraden. Het gebeurt dikwijls dat zolen losgaan waardoor je de tocht niet verder kunt voortzetten.

Wat net zo belangrijk is; neem schone kleding mee. Als je van het vaste wal naar een eiland loopt of andersom, neem dan een waterdicht verpakte rugzak mee met daarin je een handdoek, schone kleding en schoenen.
Het is ook zeer verstandig om een plastic tas voor de vieze kleding mee te nemen. De dikste modder wordt meestal van je kleding en schoenen afgespoeld.
De weersveranderingen kunnen er voor zorgen dat de temperatuur sterk daalt. Neem dan ook een lekkere warme trui mee in je rugzak voor de terugtocht op de boot.
Tijdens de winterwadlooptochten moet je warm gekleed met een lange broek. Het kan ook een regenbroek zijn. Om je voeten draag je laarzen die stevig om je voeten zitten zodat je ze niet kunt verliezen.
Welke bedrijven organiseren wadlooptochten
Een aantal bedrijven organiseert wadlooptochten.
Je kunt vaak uit verschillende tochten en arrangementen kiezen. Het is niet zo dat je direct naar een eiland hoeft te lopen. Vaak is er ook een kortere wandeltocht, bijvoorbeeld eerst met een boot naar een zandbank en vandaar lopend naar een eiland.
Soms is het mogelijk om een eigen arrangement samen te stellen. Zo kun je na een barre tocht over het wad een personeelsuitje afsluiten met en BBQ. Of gewoon een dagje weg met familie of vrienden. Zelfs voor schoolreisjes zijn er tochten mogelijk. Kinderen kunnen dan kennismaken met het wad.
Hieronder enkele bedrijven die wadlooptochten organiseren:

Wadlopen Pieterburen
Bij Wadlopen Pieterburen wordt het hele jaar door wadlooptochten georganiseerd. Vanaf half oktober tot met half april worden te tochten omgezet in winterwadlooptochten.
Wadlopen Pieterburen organiseert verschillende tochten. Je kunt hier ook terecht met groepen, je gezin of met kinderen zoals schoolreisjes en kinderfeestjes. Ook zijn er verschillende arrangementen, zoals Wadlopen 2 Daags, Wadlopen en Wellness en Wadlopen en BBQ. Er zijn nog veel meer arrangamenten bij Wadlopen Pieterburen. Kijk hiervoor op https://wadlopen-pieterburen.nl/arrangementen/
Welke soorten tochten zijn er bij Wadlopen Pieterburen
- Wadlopen Pieterburen (dit is een reguliere wadlooptocht en wordt het meest gekozen
- Wadlopen Educatief
- Wadlopen naar Schiermonnikoog
- Wadlopen naar Ameland
- Roode Hoofd tocht
Schoenen en laarzen zijn te huur bij Wadlopen Pieterburen.
Meer informatie op https://www.wadlopen-pieterburen.nl/
Wadloopcentrum Fryslân
Wadloopcentrum Fryslân organiseert in de herst- en wintermaanden geen tochten. In mei beginnen de eerste wadlooplooptochten weer. Je kan vanaf 1 januari weer boeken voor het aankomend seizoen.
Wadloopcentrum Fryslân organiseert verschillende tochten naar eilanden en/of platen. Ook op de eilanden kan een startpunt zijn, zoals de wadlooptocht Texel.
De tocht Terschelling mag je alleen doen als je de retourtocht naar Ameland met succes heeft weten te volbrengen.
Kijk voor alle tochten op http://www.wadlopen.net/
Dijkstra Wadlooptochten
Dijkstra Wadlooptochten is ook het gehele jaar geopend. In de winter zijn er wintertochten. Dijkstra heeft voor sommige tochten voor scholen een gereduceerd tarief.
Ook Dijkstra Wadlooptochten heeft verschillende tochten, zoals:
- Zwerftocht (voor jong en oud, maar wel fysiek gezond. Deze tocht is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld schoolreisjes)
- Ameland (inclusief ticket voor de bootreis terug naar Holwerd)
- Balgzwerftocht
- Noordpolderzijltocht
- Schiermonnikoog (inclusief ticket voor de bootreis terug naar Holwerd)
- Brakzand (je wordt hier met een boot naar zandplaat Brakzand gevaren en vanaf Brakzand loop je naar Schiermonnikoog)
- Wintertocht (ook als het heeft gevroren is de wadden een prachtig gebied. Het wad is dan veranderd in een Poolzee)
Ook Dijkstra Wadlooptochten heeft verschillende arrangementen. Kijk voor meer informatie op http://wadloop.nl/
Wadloopcentrum Pieterburen
Wadloopcentrum Pieterburen is de oudste oudste wadlooporganisatie van ons land. Deze organisatie heeft niet alleen zware tochten, maar ook tochten die redelijk te lopen zijn, zodat iedereen kan genieten van de wadden.
Wadloopcentrum Pieterburen heeft zelfs nachttochten. Ook voor beginnende wadlopers is er volop mogelijkheden.
De Pierewaai
Wie met een groot team wil gaan wadlopen, kan terecht bij De Pierewaai. In overleg kan er een programma op maat worden samengesteld. Ook aan bijkomende zaken zoals vervoer, diner, parallelprogramma voor collega’s die niet kunnen of willen wadlopen wordt gedacht.
Wadlopen bij Paesens-Moddergat
Stichting Oan ‘e dyk organiseert wadlooptochten en excursies in de buurt van Paesens Moddergat. Zo heb je de zwerfloopwadtocht Zoutkamperlaag en Schone schoenentocht.
Ook zijn er excursies, zoals Wadpieren en andere dieren of Middeleeuws arrangement. Dit zijn allemaal educatieve programma’s. Het is ook mogelijk om buiten het programma om een eigen arrangement samen te stellen voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje, personeelsuitje, een dagje weg met vrienden of familie of andere uitjes.
In de winter is het mogelijk om een winterwadlooptocht te maken.
De tochten en excursies vertrekken allemaal vanuit Paesens.
Wadlopen bij Hollum of Buren op Ameland
Ben je op Ameland en je wilt graag wadlopen? Natuurcentrum Ameland organiseert wadlooptochten bij Hollum of Buren.
Er worden Wad-tochten georganiseerd op vaste data en tijden, hiervoor kunnen losse tickets worden gekocht bij het Natuurcentrum Ameland of de VVV. Deze data staan in de agenda.
Als groep kunt u een eigen gids boeken, datum en tijd worden dan in overleg gepland en zijn afhankelijk van het getij.
Wadlopenmetkleinegroepen.nl
Wadlopenmetkleinegroepen.nl is een kleine organisatie met als gids Theo Spijker.
Theo is een gecertificeerde wadloopgids met jarenlange ervaring die ervoor kiest om met kleine groepen te gaan wadlopen.
Hij neemt je mee naar:
- Ameland
- Schiermonnikoog
- Van Brakzand naar Schiermonnikoog
- Zwerftocht naar Engelsmanplaat
- Wadlooptocht Noordpolderzijl
- Poëzietocht Noordpolderzijl
- Noordpolderzijl XXL
- Het Rif
In de wintermaanden zijn er geen wadlooptochten.
Waddenschipper.com
voor al uw wadloop-, vaar-, strand- en zeehondentochten. Actief op het oostelijke wad met wadlopen en varen.
https://www.waddenschipper.com/
Veel informatie kun je ook vinden op de facebookpagina van Waddenschipper.com
