Wat zijn de voor- en nadelen van een camper? Of toch weer een caravan aanschaffen?
Nederland is een echte caravanland. Toch is de camper, een mobiele vakantiehuis, in opkomst. Maar voordat je tot aanschaf van een camper over wilt gaan, wil je graag weten of zo’n camper je echt gaat bevallen. Je wilt de voor- en nadelen van een camper toch graag weten. De liefde voor de toercaravan is bekend, maar de camper is een gevreesde concurrent.
Daarom huren veel mensen eerst een camper om te zien of het echt iets voor hen is. Je kan heel voordelig een camper huren van een particulier die hun camper met anderen willen delen. Camptoo is een leuke en veilige platform om een camper te huren. Meer informatie over het huren van een camper van particulieren vindt je op https://waddeneilandeninfo.nl/camper-huren-van-een-particulier-is-voordeliger-keuze-uit-vele-unieke-campers/.
Je kunt uiteraard eerst ook een camper huren bij een camperverhuurbedrijf die de allernieuwste campers verhuren. Bij WorldWideCampers.com
kun je wereldwijd een camper huren.
Maar eerst moet je uitzoeken wat voor vakantie je voor ogen hebt. Wat verwacht je van een camper? Hoe zie je het voor je? Er zijn punten waar je aan moet denken, zoals:
- blijf je vaak op één plek of trek je meer rond?
- heb ik leefruimte genoeg zonder een voortent?
- vind ik het wel praktisch en gezellig zonder de beschutting van een voortent?
- is het lastig als je niet zomaar met de auto erop uit kan trekken?

Wordt het een camper of toch een caravan?
De camper wordt steeds populairder. Met name 50-plussers schaffen gauwer een camper aan dan jongeren. Ze staan niet zo lang meer op één plek. Bovendien is er vaak gespaard en kan een camper nu veroorloofd worden. Eerder waren de kinderen er nog bij en heb je meer leefruimte nodig. Met een groter gezin heb je meer spullen mee. Ook wat tuinstoelen en tafel betreft. Bij slecht weer moet alles wel weer terug de camper in. Als je met z’n tweeën bent, is alles zo opgeruimd en heb je zat leefruimte over in een camper.
Voor ouders met kinderen is een caravan vaak ideaal. Doordat je er een voortent aan kan ritsen, krijg je veel meer leefruimte. Bij slecht weer zit je dan niet opgepropt in de camper. Ze kunnen lekker spelen in de voortent. Bovendien is een voortent ook erg knus. Het is voor een aantal weken echt je huisje en richt je de voortent gezellig en praktisch in.
Met een caravan sta je vaak voor langere tijd op een camping. Dat kan uiteraard ook met een camper. Het is dan wel een probleem als je er met de auto erop uit wilt gaan. Dat gaat met en camper wat moeilijker, want je moet alles weer inpakken. Of je moet er voor kiezen om je spullen zo op het kampeerplek achterlaten. Je neemt als het ware je hele vakantiehuisje mee op pad. Eigenlijk ben je dus van een fiets afhankelijk als je met de camper ergens voor langere tijd staat.
Dat was dan het praktische gedeelte om over na te denken. Maar dat is nog niet alles waarover je moet nadenken. Een camper is een auto die onderhoud en nodig heeft. En vergeet de overige kosten niet!!!
Mag ik überhaupt met een B-rijbewijs in een camper rijden?
Ja, dat mag!!! Mits de camper de camper een maximaal gewicht heeft van 3500 kilo. Het maximale gewicht is de camper inclusief bemanning en bagage. Bovendien mag je als bestuurder maximaal 8 personen vervoeren. Je zelf meegeteld zit je dan op 9 personen.
Is de camper tussen de 3500 en 7500 kilo, dan heb je aan een B-rijbewijs niet genoeg. Hiervoor moet je een camperrijbewijs (C1) in je bezit hebben. Dit rijbewijs bestaat uit het behalen van een theoriecertificaat en het praktijkexamen. Ook moet je medisch worden gekeurd.
Voor een camper zwaarder dan 7500, dan heb je een Vrachtwagenrijbewijs (C) nodig. Ook dan mag je maximaal 8 passagiers meenemen.
Neem je een camper of een busje waar meer dan 8 zitplaatsen (exclusief jezelf) aanwezig zijn, dan heb je een busrijbewijs (D of D1) nodig. Met een D1-rijbewijs mag je tussen de 8 en 16 passagiers meenemen, mits de camper of busje korter is dan 8 meter. Is de camper of busje langer dan 8 meter, dan heb je een D-rijbewijs nodig.
Zitten er meer dan 16 passagiersplaats in de camper of bus, dan moet je in bezit zijn van een D-rijbewijs.
Wat zijn de voor- en nadelen van een camper?
Voordelen van een camper
Het grote voordeel van een camper is dat je gemakkelijker kunt gaan rondtrekken. Bevalt het je niet waar je staat of gaat het regenen? Je hebt zo je spulletjes weer ingepakt en kan naar de volgende vakantiebestemming reizen. Je hebt alles direct bij de hand onder het rijden.
De kinderen kunnen in de camper aan tafel zitten een spelletje spelen of knutselen. Laat ik het gamen maar niet noemen…
Een camper mag op snelwegen net zo hard rijden als een auto. Dat schiet dan lekker op. Vooral als je in het buitenland op vakantie gaat. Een camper is ideaal voor een roadtrip.
Een camper is wat behendiger om te installeren op de camping. Geen gedoe met trekhaken en voortenten. Je staat sneller op je plek.
Nadelen van een camper
Je kan niet overal staan met een camper. Een camper zakt gauwer weg dan een caravan. Eigenlijk heb je wel een harde ondergrond nodig. Een aantal jaren geleden kon je op een camping vaak niet terecht. Als je wel op een camping kon staan, was dat meestal vooraan op de camping waar een harde ondergrond was. Of je werd geplaatst op het parkeerterrein van de camping. Tegenwoordig hebben steeds meer campings aparte verharde camperplaatsen. Advies blijft wel om vooraf goed te kijken of je met de camper op de camping mag staan.
Als je ergens langer staat, heb je niet zomaar een auto tot je beschikking om even erop uit te trekken. Een fiets is dan wel handig om even boodschappen te halen.
Een camper heeft minder leefruimte dan een caravan. Bij regenachtig weer en met kinderen is dat vaak wat lastiger.
Bedenk dat het aanschaffen van een camper best veel kosten met zich meebrengt. Niet alleen de aanschaf, maar ook de overige kosten.
De afschrijvingskosten en bijkomende kosten gaan wel door. Buiten de aanschaf betaal je eventuele stallingskosten. Dan is het nog de vraag of je de camper door blijft verzekeren. Of neem je het risico om je camper tijdelijk uit de verzekering te halen.
Als de camper weer de weg op gaat, komen er altijd weer kosten aan te pas. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten en APK voor de camper. Je betaalt wegenbelasting voor een camper. En dan is het ook nog verstandig om een abonnement te nemen op pechhulp. Al deze dingen moet je eerst uitzoeken voordat je een camper gaat kopen. Als je hier al thuis in bent, dan is dat natuurlijk geen probleem.

Tip:
Gaat het aanschaffen van een camper over om de hoge kosten? Je zou kunnen overwegen je camper te gaan verhuren. Zo levert de camper ook nog wat op i.p.v. dat het alleen maar geld kost. Je kan je camper gemakkelijk verhuren. Camptoo is het leukste en veiligste platform van Nederland om je camper te verhuren.
Nadeel van een tweedehands camper
Misschien denk je eraan om een tweedehands camper aan te schaffen. Maar ook wordt daar vaak veel geld voor gevraagd. Vooral een oude camper is best prijzig wat aanschaf betreft. En vergeet daarbij vooral de onderhoudskosten van een camper niet.
Een oude camper heeft best veel onderhoudskosten nodig. Dit omdat de onderdelen van een oude camper vaak nodig aan vervanging toe zijn. Je wilt toch veilig onderweg zijn.
Het ene jaar is “dit” aan vervanging toe en het andere jaar is “dat” aan vervanging toe. Soms zijn de onderdelen van een oude camper niet meer te verkrijgen. En als de onderdelen nog wel te verkrijgen zijn, betaal je vaak de hoofdprijs.
Soms is een monteur best lang bezig met het repareren van een camper. Een camper is volgebouwd met allerlei apparatuur en daardoor zijn de te vervangen onderdelen vaak slecht bereikbaar. Er moet dan eerst veel gedemonteerd worden om erbij te kunnen. En later moet de monteur de camper weer “afbouwen”. Het te betalen uurloon is dan ook niet mis. Een oudere caravan aanschaffen zou nog wel gaan, want een caravan heeft minder onderhoudskosten. Er zit namelijk geen motor in.

Een camper of caravan huren is vaak voordeliger
Dan toch maar geen camper aanschaffen? Je kan ook op vakantie met een gehuurde camper. Een camper huren is vaak ook nog voordeliger. Het enige nadeel is; het is niet je eigen camper en je kan het niet naar je eigen smaak inrichten.
Maar wat wel weer heel leuk is. Je kan vaak de leukste campers huren. Een ouderwets VW busje wat is omgebouwd tot camper. Of een omgebouwde schoolbus. En zo is er nog veel meer te huur. Kijk op https://waddeneilandeninfo.nl/camper-huren-van-een-particulier-is-voordeliger-keuze-uit-vele-unieke-campers/ voor meer informatie over het huren van een camper.

